انواع حسابداری | معرفی زیرشاخه ها و کاربردها

انواع حسابداری | معرفی زیرشاخه ها و کاربردها

هنگامی که عبارت ” انواع حسابداری ” را بکار می بریم این سوال در ذهن افراد ایجاد می شود که مگر چند نوع حسابداری وجود دارد؟ اغلب صاحبان کسب و کار تصور می کنند که حسابداری تنها یک جنبه دارد و از همان جنبه در تمام زمینه ها استفاده می شود. در حالی که این موضوع صحیح نیست. ما در عصری زندگی می کنیم که علم حسابداری پیشرفت زیادی داشته و هم اکنون که در حال نگارش این مطلب هستیم شاهد حسابداری مالی، مدیریتی، عمومی، صنعتی، حسابرسی، مالیاتی، حقوقی و … می باشیم. در ادامه شما را با انواع حسابداری، زیرشاخه ها و کاربردهای هر یک آشنا خواهیم کرد.

انواع روش های حسابداری

انواع حسابداری بر اساس حوزه فعالیت در نظر گرفته می شود. هر کدام از آن ها دارای کاربردهای ویژه و منحصر به فردی می باشند که به مدیریت آن حوزه کمک زیادی می کند. به طور مثال حسابداری مالیاتی به طور کلی متفاوت از حسابداری مالی می باشد. اگر جزو دانشجویان رشته حسابداری هستید و یا این علم را به طور آزاد یاد گرفته اید و می خواهید وارد بازار کار شوید توصیه می کنیم ابتدا با انواع حسابداری آشنا شوید و بعد از شناخت کامل، وارد بازار مورد علاقه خود شوید.

همین الان نرم افزار حسابداری فروشگاهی را با قیمت استثنایی خریداری کنید

 

امروزه تمام کسب و کارهای رسمی و بعضا غیررسمی از نرم افزارهای حسابداری برای مدیریت امور مالی استفاده می کنند. هیچ فرقی نمی کند که شما در چه حوزه ای مشغول به کار هستید. زیرا می توانید به سراغ نرم افزار حسابداری رستوران، نرم افزار حسابداری موبایل فروشی، نرم افزار حسابداری خدمات کامپیوتری، نرم افزار حسابداری سوپرمارکت، نرم افزار فروشگاهی سوپرمارکت و … بروید و کسب وکار خود را به نحو احسن مدیریت کنید.

حسابداری مال

حسابداری مالی یا Financial Accounting از مهم ترین انواع حسابداری می باشد که با هدف بررسی عملکرد یک صنعت یا کسب و کار در دوره مالی گذشته طراحی شده است. بررسی عملکرد بر طبق استانداردهای حسابداری تعیین شده از جانب مراجع ذیصلاح انجام می شود و به تجزیه و تحلیل رویدادهای مالی از جمله تراکنش های مالی خواهد پرداخت. این شیوه از حسابداری به دو روش انجام می شود :

  • مالی نقدی : در این روش شناسایی و ثبت رویدادهای مالی در هنگام پرداخت یا دریافت وجه نقد مدنظر قرار می گیرد.
  • مالی تعهدی : در این روش زمان پرداخت و دریافت وجه نقد ملاک نیست. بلکه ثبت رویداد مالی به محض وقوع ثبت خواهد شد.

حسابداری مدیریتی

حسابداری مدیریتی یا Management Accounting با هدف کاهش هزینه ها و افزایش سود اقدام به ثبت و تفسیر اطلاعات می کند. گزارشاتی که در حسابداری مدیریتی ارائه می شوند به مدیران مجموعه کمک می کنند تا بودجه بندی بهینه تری را انتخاب کنند و بتوانند سود آتی را پیش بینی کنند و بر این اساس اقدام به توسعه کسب وکار کند. لازم به ذکر است که این گزارشات علاوه بر مدیران مجموعه، برای دینفعان داخلی شرکت نیز کاربرد دارد اما به صورت عمومی منتشر نخواهد شد.

حسابداری دولتی

از دیگر انواع حسابداری، حسابداری دولتی است. در حسابداری دولتی یا Governmental Accounting با استفاده از قواعد موجود در این نوع از حسابداری، داده ها ثبت می شوند و از آن ها گزارش گیری خواهد شد. این شیوه در تمام سازمان های دولتی اجرا می شود و مهم ترین هدف آن شفاف سازی نحوه مصرف بودجه دولتی می باشد. اگر بخواهیم اشاره ای به تفاوت حسابداری مالی و دولتی داشته باشیم باید بگوییم که تفاوت آن ها در نحوه بکارگیری حساب ها در کنترل هزینه ها و درآمدهاست. حساب های قابل استفاده در حسابداری دولتی شامل حساب مستقل عمومی، مستقل درآمدهای اختصاصی، تامین مالی و بازپرداخت تعهدات بلندمدت، پروژه های عمرانی، وجود دریافتی برای خدمات خاص می باشد که هر کدام از آن ها کاربرد جداگانه ای دارند.

حسابداری عمومی

حسابداری عمومی یا Public Accounting شیوه ای از حسابداری می باشد که تمام شرکت های خدمات مالی و حسابداری به مخاطبین خود ارائه می کنند. در واقع این نوع از حسابداری در جامعه شناخته شده تر است و خدمات مانند مشاوره، حسابرسی، تجزیه و تحلیل صورت های مالی، تسلیم اظهارنامه مالیاتی  و … می باشد. تمام مشاغل خدماتی، فروشگاهی، تولیدی و … می توانند از حسابداری عمومی استفاده کنند.

حسابداری صنعتی

اگر مطالب قبلی وب سایت ما را مطالعه کرده باشید به خوبی با انواع حسابداری از جمله حسابداری صنعتی یا Cost Accounting آشنایی دارید. این شیوه از حسابداری همان حسابداری بهای تمام شده کالا می باشد که اغلب در کارخانجات و واحدهای تولیدی استفاده می شود. در این روش هزینه های تولید یک کالا تجزیه و تحلیل می شود و هزینه هایی مانند حمل ونقل، سربار، حقوق و دستمزد و … در آن لحاظ خواهد شد. هدف از حسابداری صنعتی، کاهش هزینه ها و افزایش سود مجموعه می باشد و به مدیران کمک می کند تا تصمیم گیری بهتری داشته باشند.

حسابداری مالیاتی

حسابداری مالیاتی یا Tax Accounting به طور مستقیم زیرنظر سازمان امور دارایی و مالیات می باشد و هدف آن همگام سازی تمام کسب و کارها با قوانین مالیاتی است. تمرکز این شیوه از حسابداری تمرکز بر تراکنش هایی است که بار مالیاتی دارند. معمولا قوانین مالیاتی مقداری پیچیده هستند و در برخی از مواقع لازم است با مشاورین مالیاتی در این زمینه مشورت کنیم.

حسابداری حقوقی یا قضایی

از دیگر انواع حسابداری شامل حسابداری حقوقی یا Forensic Accounting می باشد که هدف آن کشف تخلفات مالی در پرونده های قضایی است. این نوع از حسابداری توسط وکلا، پلیس، بانک ها و … استفاده می شود.

0 0 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
نظرات
مشاهده همه نظرات